Foutmelding

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in include_once() (regel 1439 van /home/vredegoor/domains/bertvredegoor.nl/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in views_php_handler_field->pre_render() (regel 202 van /home/vredegoor/domains/bertvredegoor.nl/public_html/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_field.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in views_php_handler_area->render() (regel 39 van /home/vredegoor/domains/bertvredegoor.nl/public_html/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).

a•jour•werk

(neologisme)

rasterwerken die
meer ruimte opleveren
dan ze innemen

Rasters worden roosters

Het begon met teveel inkijk tijdens een verblijf in het gastatelier van ZIN in Vught. Daar ontstond de behoefte aan een stemmig filter tussen binnen-

lees verder

en buitenwereldHet daartoe gemaakte houten raster bleek de opmaat tot het later ontwikkelde autonome ajourwerk. Nu niet meer handgemaakt of van hout, maar high-tech lasergesneden uit zwart en semi transparant wit acrylaat.

 

detail van het houten raster in Vught

 

Transformatie

Op papier zijn rasters niets anders dan systemen van elkaar kruisende lijnen. Maar uitgevoerd in driedimensionale materie transformeren rasters in roosters: ze bieden visuele doorgang maar zijn tegelijkertijd fysieke barrières. Het zijn grensgebieden geworden waar de kijker een rite de passage wacht. Want hoe nu verder? 

 

Belofte 

Door een rooster kijkend ervaar je iets van een andere wereld. Er wordt je een blik gegund op iets waarvan je geen deelgenoot bent maar misschien wel zou kunnen zijn. In die zin houdt een rooster een zekere belofte in en geeft het perspectief of uitzicht op een wereld voorbij die grens.

De ajourwerken suggereren - mede door diffuse kleurreflectie - een achterliggende ruimte. Het rooster mystificeert de werkelijkheid en houdt een vermoed mysterie in stand.

Deernis Dearness

Deernis Dearness bestaat uit een laser gesneden roestvrijstalen frontplaat die blind scharniert aan een aluminium nis. In de schrijn kan iets dierbaars geplaatst 

lees verder

worden dat door het minutieus opengewerkte front vrijwel aan het oog onttrokken wordt. Die gedeeltelijke verhulling wekt nieuwsgierigheid op waardoor het nauwelijks zichtbare object des te meer aanwezig is. 

 

 

De binnenkant van de nis en de achterkant van het front zijn gecoat met fluorescerende verf zodat overdag door reflectie een zacht gekleurd schijnsel op de muur zichtbaar is. In het donker zorgt toevoeging van een waxinelichtje voor een betoverende uitstraling.
 

Deernis Dearness is verkrijgbaar in vijf kleuren